top of page

Povestea lui Nicolae N. Mihaileanu

"Despre profesori, reiau ideea ca sunt primele persoane care prin misiunea lor ar trebui sa le serveasca elevilor, ca modele in viata."

Un articol realizat de catre:
 
  • Gabriela Constantinescu
  • Catalin Zarna
          Plecat dintre noi in 1998, profesoru N.N. Mihaileanu ramane o prezenta emblematica a unei personalitati complete si complexe a tanaruli mircist devenit omul de stiinta dublat in mod fericit de dascalul devotat scolii si copiilor.

          Pasind cu mult respect prin vasta galerie a marilor matematicieni romani, zabovim discret dar nu intamplator , in dreptul unui nume: Nicolae N. Mihaileanu. Alegerea noastra este motivata, obiectiv dar si subiectiv dupa cum vom arata in continuare.

          Nascut la 28 noiembrie in Constanta, Nicolae Mihaileanu urmeaza cursurile liceului "Mircea cel Batran" pe care l-a absolvit in 1931. Perioada studiilor liceale anticipeaza viitorul matematician, dupa cum singur marturisea: " Lucrul cel mai important din timpul anilor de liceu, a fost fixarea atasamentului meu pentru matematici. Adolescentul, viitor geometru, este atras mai intai de formalismul facil al algebrei, fiind temator cu geometria, dar frumusetea ei intrinseca il cucereste mai apoi profund.

          Tot in aceasta perioada devine rezolvitor si mai apoi colaborator al Gazetei Matematice, pentru care face o pasiune puternica. "Le traiam intens ... erau probleme care ma obsedau cate o saptamana pana dibuiam firul bun". Rezolvarea problemelor din Gazeta reprezinta pentru tanarul mircist, aflat la varsta marilor acumulari, o conjunctura fericita care ii permite afirmarea intr-un moment in care era ros de contradictii dizolvante.

          Intre 1932-1935, urmeaza cursurile Facultatii de Stiinte a Universitatii Bucuresti, sectia Matematici, sub indrumarea unor profesori, personalitati consacrate, care i-au marcat evolutia matematica ulterioara : Gheorghe Titeica, Dimitrie Pompei, Dan Barbilian, Anton Davidoglu, Victor Valcovici.

          Dupa o scurta perioada in care a fost profesor de liceu in Arad (1935-1940), N.N. Mihaileanu a fost asistent universitar colaborand cu straluciti profesori: Dan Barbilian, Miron Niculescu, Gheorghe Vranceanu. Dupa obtinerea titlului de doctor in matematica (1949) cu lucrarea "Obiecte geometrice in geometria diferentiala" profeseaza in Timisoara, iar din 1953 pana la pensionarea din 1973 ese profesor la catedra de geometrie din cadrul Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. In cei 30 de ani de activitate universitara profesorul Mihaileanu a contribuit la formarea stiintifica si didactica a unor studenti valorosi.

 

 

  •  Stene Ianus

  • Liviu Nicolescu

  • Constantin Caragea

  • Gheorghe Cenusa

  • Constantin Nita

  • Liviu Parsan

  • Constantin Nastasescu

  • Tiberiu Spircu

  • Nicolae Sosnovschi

  • Virgil Cazanescu

          Cursurile predate de profesorul Mihaileanu dovedeau o mare diversitate, domeniile abordate fiind extrem de variate, pornind de la bazele geometriei si pana la teoria relativitatii sau cursuri de istorie matematica. Prelegerile tinute se distingeau printr-o tinuta matematica impecabila, remarcandu-se prin calitatea si rigoarea continutului, claritatea si eleganta exprimarii.

          Activitatea stiintifica deosebita este concretizata in peste 90 de lucrari din domeniul geometriei diferentiale, iar dupa 1968 in rezultate rivind teoria relativitatii. Lucrarea "Complemente de geometrie sintetica" (1965) reprezinta si acum o carte de referinta in studiul geometriei. O incununate a preocuparilor avute asupra cercetarilor in domeniul istoriei matematice o reprezinta monumentalul tratat de "Istoria Matematicii" (1974) care umple un mare gol nu numai in literatura de specialitate dar si in cultura romaneasca, in general.

          Remarcabile sunt si preocuparile didactice ale lui Nicolae Mihaileanu. Pe langa numeroase articole cu caracter metodic, se remarca si manualele de geometrie care au fost multi ani in vigoare. Preocupat constant de menirea de dascal a considerat ca "rostul universitatii este sa-i formeze viitorului profesor o cultura ultila care sa-i permita sa inteleaga mai bine materia pe care o va preda.

          Sustinator constant al predarii geometriei in liceu intr-o maniera clasica s-a opus permanent tendintelor din anii 70' de asa zisa modernizare prin includerea in programele scolare a teoriei multimilor, structurilor algebriece si a spatiilor vectoriale. Opiniile sale, ce se pot inscrie cu usurinta in trendul zilei de azi, sustineau ca matematica devine greu accesibila elevilor si profesorilor , ca in acest fel rolul predarii matematicii in liceu va deveni doar "pregatirea studentilor pentru facultatile de matematica". Noile manuale le considera "pline de abstractii deasupra puterii de intelegere a copiilor, golite de continut concret, cu concluzii scoase din teoreme nedemonstrate.

-Studii-

-Cursuri-

-Gazeta Matematica-

          Personalitatea profesorului N. N. Mihaileanu nu poate fi prezentata veridic fara a aminti activitatea sa la Gazeta Matematica. Incepand de pe bancile liceului, ca rezolvitor, ulterior a fost unul dintre cei care s-au ocupat cu deosebita grija de revista ca redactor si colaborator, contribuind la ridicarea prestigiului revistei (1935-1970)

          Aceasta variata si frumoasa activitate precum si pozitiile avute fata de politicile educationale, in care se regaseste punctul de vedere al celui care stie si caruia ii pasa, i-au adus in randurile elevilor, studentilor si profesorilor o deosebita popularitate si o reputatie de invidiat. Preocupat de menirea educatorului, obisnuia sa spuna" Un actor poate sa fie cabotin; eviti spectacolele in care apare. Dar un educator nu trebuie sa fie cabotin; generatii intregi de elevi nu pot sa-l evite.

 

Concurs

Publicatii

Home

@2014 a Nichita Emil Nicolae and Goie Marco Iulian Product certificated by the LoL Admission Desk

bottom of page